aktualności

Co powinno znaleźć się w kuchni biurowej?

 

Spis treści:
Co powinno znaleźć się w kuchni biurowej?
Ekspres do kawy i akcesoria kawowe
Czajnik i zestaw do parzenia herbaty
Lodówka i szafki na artykuły spożywcze
Podsumowanie i korzyści wynikające z posiadania kuchni biurowej

 

Dobrze wyposażona kuchnia nie tylko pomaga pracownikom w utrzymaniu odpowiedniej efektywności pracy, ale często staje się również miejscem kilkuminutowych spotkań oraz rozmów, które pomagają budować w zespole zdrowe relacje. Z tego też powodu warto zadbać o to, aby kuchnia biurowa zapewniała pracownikom łatwy dostęp do podstawowych produktów i urządzeń, które pozwalają na przygotowanie kawy, herbaty oraz różnego rodzaju posiłków. Oprócz tego nie bez znaczenia okazuje się wygodne miejsce, w którym można spożyć przygotowany napój lub potrawę i zlew czy zmywarka pozwalająca na łatwe wyczyszczenie naczyń. Warto dowiedzieć się, o czym jeszcze należy pamiętać podczas urządzania kuchni biurowej i zyskać pewność, że idealnie sprawdzi się ona w swojej funkcji.

Aromatyczna kawa i rozgrzewająca herbata — dlaczego warto o nich pamiętać?

Trudno wyobrazić sobie biurową kuchnię bez dostępu do gorącej herbaty czy kawy. Tego typu napoje bardzo często okazują się niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni, ponieważ pozwalają pracownikom na chwilę odpoczynku oraz na zregenerowanie energii. Dlatego też godną uwagi inwestycją okazuje się między innymi ekspres do kawy, który pomoże w szybkim przygotowaniu ulubionych napoi. Warto zadbać o to, aby ekspres do kawy wyróżniał się odpowiednim wyborem kaw (na przykład espresso, café latte, café macchiato, cappuccino) i samodzielnie mielił świeże ziarna. Dzięki temu przygotowanie idealnej kawy zajmie mniej czasu, a sam napój będzie cechował się pysznym aromatem, zapewniając więcej energii do stawiania czoła codziennym wyzwaniom. Nie powinniśmy również zapominać o świeżym mleku lub śmietance oraz o słodzikach.

Jako że nie wszyscy przepadają za kawą, w biurowej kuchni nie powinno również zabraknąć herbaty. W tym przypadku warto zainwestować w czajnik i ewentualnie w zaparzacz, jeśli planujemy zakup liściastych herbat. Ponadto dobrze jest zadbać o to, aby w kuchennych półkach znajdowało się kilka rodzajów herbat — dużym uznaniem cieszą się między innymi herbaty czarne, zielone, białe oraz owocowe. Dobrym pomysłem będzie także zapewnienie łatwego dostępu do cukru oraz do świeżej cytryny lub pomarańczy. Oprócz tego należy zadbać o kubki i łyżeczki w takiej liczbie, aby każdy pracownik mógł sprawnie przygotować sobie kawę lub herbatę.

Czy warto inwestować w mikrofalę do kuchni biurowej?

Planując wyposażenie kuchni biurowej, warto pamiętać o tym, że wiele osób decyduje się na samodzielne przygotowywanie posiłków, zamiast kupowania jedzenia na mieście. Z tego powodu warto zadbać o to, aby każda osoba mogła w wygodny sposób odgrzać sobie przygotowaną wcześniej potrawę. To sprawia, że niezbędnym urządzeniem w kuchni biurowej staje się wysokiej jakości mikrofalówka, która pozwoli na szybkie odgrzanie dania, ale też na taką opcję jak między innymi grillowanie. Dzięki temu zatrudnione osoby będą mogły spożyć ciepły posiłek bez konieczności wychodzenia do restauracji i wydawania większej ilości pieniędzy.

W sytuacji, gdy z różnych powodów nie chcemy lub nie możemy zainwestować w kuchenkę mikrofalą, warto zapewnić pracownikom dostęp do tradycyjnej kuchenki albo do atrakcyjnych zniżek na posiłki w pobliskiej restauracji. Wynika to z faktu, że podczas ośmiu godzin pracy dobrym pomysłem okazuje się spożycie wartościowego posiłku, który nie tylko zminimalizuje poczucie głodu, ale także stanie się dodatkowym źródłem energii. Z tego też powodu podobnie jak w przypadku kawy czy herbaty należy zadbać o łatwy dostęp do niezbędnych naczyń oraz sztućców.

Spożywanie własnych posiłków w kuchni biurowej — o czym jeszcze należy pamiętać?

W przypadku osób, które same przygotowują sobie posiłki, niezwykle ważna okazuje się również lodówka — szczególnie podczas takich pór roku jak wiosna czy lato, kiedy temperatury mogą być wyjątkowo wysokie i tym samym niekiedy wpływają na szybkie psucie się jedzenia. W zależności od liczby pracowników można zdecydować się na małą lodówkę wielkości szafki kuchennej lub na nieco większy model, który przy okazji będzie cechował się wbudowaną zamrażalką. W ten sposób podczas upalnych dni pracownicy będą mogli łatwo przygotować mrożoną kawę, herbatę czy inne chłodne napoje.

Oprócz lodówki ważny staje się także stolik z wygodnymi krzesłami. Warto zadbać o to, aby w kuchni znajdowała się wydzielona przestrzeń do spożywania posiłków, w której swobodnie zmieści się przynajmniej 1/3 pracowników. W efekcie zatrudnione osoby będą mogły nie tylko zjeść ciepły posiłek w komfortowych warunkach, ale także porozmawiać ze współpracownikami i tym samym nieco lepiej się poznać. Dlatego też dobrym pomysłem okazuje się zaprojektowanie kuchni biurowej, która będzie przytulnym pomieszczeniem i nie będzie składała się jedynie z surowych ścian i mebli utrzymanych w tej samej kolorystyce co całe wnętrze.

Środki pozwalające na łatwe dbanie o czystość w kuchni

Odpowiednio wyposażona kuchnia biurowa powinna również zapewniać pracownikom łatwy dostęp do kosza na śmieci, ręczników papierowych, płynów do mycia naczyń, mydła do mycia rąk czy do środków do przemywania mebli w razie pojawienia się zanieczyszczeń. W efekcie kuchnia będzie wyróżniała się czystością i każda zatrudniona osoba będzie mogła skorzystać z poszczególnych naczyń lub blatu podczas przygotowywania własnego posiłku. Z tego powodu dobrym pomysłem okazuje się również umieszczenie krótkiej informacji w widocznym miejscu z prośbą o pozostawienie części wspólnych w czystości.

Trzeba jednak pamiętać, że kuchnia jest jednym z pomieszczeń, które najszybciej się brudzą — nawet wtedy, gdy pracownicy starają się zostawiać po sobie idealny porządek. Dlatego też niezwykle ważne staje się zatrudnienie firmy lub osoby sprzątającej, która po każdym dniu roboczym zadba o czystość miejsca, w którym pracownicy regularnie spożywają posiłki, czyli dokładnie umyje blaty, stół, urządzenia oraz podłogę. Zadbana przestrzeń biurowa, w której skład wchodzi również kuchnia spełniająca wszystkie wymagania sanitarne, staje się ważną wizytówką firmy i ma duży wpływ na jej wizerunek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *